Ugradnja implantata

Postupak je indiciran kod nedostatka jednog ili više zuba , te daje dosad neviđene mogućnosti estetske i funkcionalne rehabilitacije pacijenta. Titanijumski vijak se ugrađuje u kost gornje ili donje čeljusti te se nakon vremena oseointegracije ( prihvaćanja implantata od strane kosti) opterećuje krunicom ( mostom ), jedinim vidljivim dijelom nadogradnje. Ukoliko postoji dovoljan volumen kosti za ležište implantata, implantat se može ugraditi po protokolu bez dizanja režnja sluznice ( bez kiruškog reza ) s ciljem smanjenja postoperativnih tegoba. Plan terapije i operativni zahvati se izvode kompjuterski potpomognuto, na temelju 3D snimke učinjene od strane pacijenta.

PRIPREMA

U pripremi zahvata, pacijent izrađuje ortopantomografsku rtg snimku te cbct snimku, koje su uz intraoralni pregled temelj za izradu plana terapije. Prilikom pregleda u ordinaciji pacijent se upoznaje s istim, te popunjava formulare o općem zdravstveno stanju i potpisuje pristanak na operativni zahvat. Nakon određivanja termina za izvođenje zahvata, pacijentu se dodjeljuje i prethodni termin za temeljito čišćenje mekih i tvrdih naslaga , u razmaku ne većem od 7 dana. Također, pacijentu se uvodi i antiseptivna terapija u obliku tekućine za ispiranje usne šupljine. Prije samog zahvata pacijent prima standardnu premedikaciju koja se sastoji od antibiotika, anksiolitika te analgetika.

OPORAVAK

Oporavak nakon zahvata je redovno bez većih tegoba. Pacijent može osjećati blaže bolove ili napetost od šavova ( ukoliko su postavljani ), što se ublažava lijekovima protiv bolova. Pacijentu se preporuča pothlađivanje regije zahvata zbog smanjenja bolnosti te eventualnog oteknuća. Prilikom svih operativnih zahvata koji se izvode u našem centru, koriste se hormoni rasta dobiveni iz pacijentove krvi, s ciljem bržeg cijeljenja te smanjenja postoperativnih tegoba.

CILJ

Cilj terapije je nadoknaditi nedostajuće zube u estetskom i funkcionalnom smislu. Integrirani implantat ima i više nego dostatna statička svojstva za odupiranje silama koje se pojavljuju u usnoj šupljini, dok nadogradnja na implantatu oponaša izgled prirodnog zuba u svom položaju, obliku i boji. Kod visokoestetskih restauracija činimo sve kako bi i potporne strukture ( roza estetika) imale skladne odnose te odavale dojam prirodnog izgleda zuba.

IZVOĐENJE

U ponudi našeg centra su implantati dva proizvođača. Prvi je ICX, implantat nižeg platnog razreda, dok je drugi, Nobel Biocare, trenutno najpriznatiji implantat na svijetu.

KOMPLIKACIJE

Moguće komplikacije ovog zahvata su bolnost, oteknuće te odbacivanje implantata koje se statistički događaju u jako malom broju slučajeva. Bolnost i oteknuće tretiramo analgeticima i pothlađivanjem, dok u slučaju odbacivanja implantata svi pacijenti imaju doživotnu garanciju proizvođača. Kako bi pacijenti ostvarili pravo na garanciju, potrebna je rtg snimka ugrađenog implantata, te redovni kontrolni pregledi prema uputama navedenim u pristanku na operativni zahvat.

REZERVIRAJTE TERMIN PREGLEDA ODMAH

Zatražite svoj termin pregleda, konzultacija ili zahvata online.

IMATE PITANJA ZA DR. ĐUKIĆA?

Imate dodatnih pitanja? Direktno pitajte dr. Đukića što vas zanima.