Ortodonska terapija

Ortodontska terapija je liječenje nepravilnog položaja zuba. Za cilj ima poboljšati estetiku osmijeha i funkciju zagriza. Također brine o dugoročnom zdravlju zubi, desnih i čeljusnih zglobova. Ortodontska terapija se provodi aparatićima - mobilnim i fiksnim. Danas su ortodontske naprave izrađene po najvišim estetskim i tehnološkim standardima manje su vidljive, prozirne ili u boji zuba, estetski prihvatljivije nego prije samo desetak godina.

KANDIDATI

U današnje vrijeme ispravljanje nepravilnosti zubi i čeljusti moguće je napraviti u svakoj životnoj dobi pa svatko može imati lijepe i pravilne zube – sve su češći ortodontski pacijenti stariji od 50 godina! Ortodontskom terapijom ne rješavaju se samo estetski već i funkcionalni i zdravstveni problemi poput povećanog trošenja zuba ili bolova u mišićima i zglobovima. Najbolje vrijeme za prvi pregled je oko 8-9 godine djetinjstva kada su efikasne funkcijske mobilne naprave. No u većini slučajeva se počinje nakon nicanja svih trajnih zuba - (13 godina) s fiksnim ortodontskim napravama.

TIJEK I TAJANJE TERAPIJE

Prvi korak je pregled kod stomatologa. Nakon prvog pregleda, analizom vaših modela, fotografija i RTG snimaka, te konzultacija nudi vam se optimalno rješenje za postizanje maksimalnog učinka terapije. U procesu nošenja aparata pacijent dolazi na redovite kontrole – svakih 8 do 12 tjedana s ciljem praćenja napretka terapije i podešenja ortodonskog aparatića. Duljina liječenja ovisi o tome koliko je težak slučaj, ali pravilnim odabirom sustava u našoj ordinaciji traje maksimalno 1-2 godine.

Skidanjem fiksnog ortodontskog aparata završava aktivni dio terapije. Po završetku aktivnog dijela terapije postavljaju se reteineri - mobilni aparati koji se nose po skidanju fiksnog aparata. Cilj im je zadržavanja zubi u njihovom ispravnom položaju. Moraju se nositi prema uputama ortodonta, s obzirom na trajanje, učestalost nošenja i vrstu aparata.

CILJ

Ravni zubi, koji su glavni fokus i cilj ortodoncije nisu samo estetski lijepi već pridonose i Vašem cjelokupnom zdravlju. Cilj ortodontske terapije je funkcionalan zagriz i zdrav, lijep osmijeh. Zahvaljujući napretku ortodoncije, stručnosti specijalista ortodonta, danas gotovo da i ne postoji problem koji se ne može riješiti.

KOMPLIKACIJE

Moguće su manje prolazne nelagodnosti nakon postavljanja ortodonskog aparata. Svaka nelagoda prestaje nakon nekoliko dana i većina pacijenata se na aparat privikne vrlo brzo.

REZERVIRAJTE TERMIN PREGLEDA ODMAH

Zatražite svoj termin pregleda, konzultacija ili zahvata online.

IMATE PITANJA ZA DR. ĐUKIĆA?

Imate dodatnih pitanja? Direktno pitajte dr. Đukića što vas zanima.