Nadogradnja kosti

Kod slučajeva gdje ležište implantata nema dovoljan volumen kosti, potrebno ga je prethodno pripremiti za ugradnju implantata. Postoji niz protokola za nadogradnju kosti, a u našem centru se ona se izvodi po znanstveno i klinički najprihvaćenijem protokolu, koji podrazumijeva upotrebu umjetne kosti u kombinaciji s pacijentovom kosti dobijenom na donorskoj lokaciji. Najčešće je donorsko mjesto u blizini područja koje nadograđujemo, pa nisu potrebni dodatni rezovi i šivanje. Navedena smjesa se postavlja na deficijentno mjesto te fiksira membranama proizvedenim od kolagena ili PTFE – a. Upotrebom hormona rasta te matičnih stanica nekad zahtjevan postupak nadogradnje kosti postaje siguran i predvidljiv.

PRIPREMA

U pripremi zahvata, pacijent izrađuje ortopantomografsku rtg snimku te cbct snimku, koje su uz intraoralni pregled temelj za izradu plana terapije. Prilikom pregleda u ordinaciji pacijent se upoznaje s istim, te popunjava formulare o općem zdravstveno stanju i potpisuje pristanak na operativni zahvat. Nakon određivanja termina za izvođenje zahvata, pacijentu se dodjeljuje i prethodni termin za temeljito čišćenje mekih i tvrdih naslaga , u razmaku ne većem od 7 dana. Također, pacijentu se uvodi i antiseptivna terapija u obliku tekućine za ispiranje usne šupljine. Prije samog zahvata pacijent prima standardnu premedikaciju koja se sastoji od antibiotika, anksiolitika te analgetika.

OPORAVAK

Pri oporavku nakon zahvata očekuje se umjereno do jače oteknuće, što ovisi o vremenskoj duljini trajanja zahvata, zahtjevnosti samog zahvata, te naravno odgovoru tijela, koje može varirati . Pacijentu se preporuča pothlađivanje regije zahvata zbog smanjenja bolnosti te eventualnog oteknuća. Prilikom svih operativnih zahvata koji se izvode u našem centru, koriste se hormoni rasta dobiveni iz pacijentove krvi, s ciljem bržeg cijeljenja te smanjenja postoperativnih tegoba.Oporavak nakon zahvata je redovno bez većih tegoba. Pacijent može osjećati blaže bolove ili napetost od šavova ( ukoliko su postavljani ), što se ublažava lijekovima protiv bolova. Pacijentu se preporuča pothlađivanje regije zahvata zbog smanjenja bolnosti te eventualnog oteknuća. Prilikom svih operativnih zahvata koji se izvode u našem centru, koriste se hormoni rasta izdvojeni iz pacijentove krvi, s ciljem bržeg cijeljenja te smanjenja postoperativnih tegoba.

IZVOĐENJE

Ovaj zahvat se izvodi s ciljem povećanja volumena kosti kako bi deficijentno mjesto bilo u mogućnosti prihvatiti implantat. Samo implantat s kvalitetnim ležištem može biti dugoročno stabilan.

KOMPLIKACIJE

Glavni preduvjet za uspješnost ovog zahvata je da cijela regija u kojoj smo nadomještali kost bude prekrivena sluznicom tijekom trajanja cijeljenja te prihvaćanja kosti. Tako je glavna komplikacija i razlog neuspješnosti ovog zahvata perforacija sluznice i eksponiranje membrane. Također, može doći i do infekcije, oteknuća te bolnosti.

REZERVIRAJTE TERMIN PREGLEDA ODMAH

Zatražite svoj termin pregleda, konzultacija ili zahvata online.

IMATE PITANJA ZA DR. ĐUKIĆA?

Imate dodatnih pitanja? Direktno pitajte dr. Đukića što vas zanima.