Interni sinus lift

Kod nekih pacijenata, prilikom planiranja implantoloških zahvata u gornjoj čeljusti, dolazi do problema blizine sinusa samom ležištu implantata. Kod nekih pacijenata je to razvojno anatomsko stanje, dok kod nekih dolazi zbog pneumatizacije sinusa nakon vađenja zuba ili dugoročne neaktivnosti područja. Ukoliko imamo minimalno 6 milimetara visine kosti, pristupamo internom sinus liftu, tj. dizanju dna sinusne komore kroz samo ležište implantata. Nakon odizanja sluznice na dnu sinusne šupljine, prostor se ispunjava preparatom umjetne kosti te se postavlja implantat, kojem je potrebno 6 mjeseci da se oseointegrira te da se stvori nova kost.

PRIPREMA

U pripremi zahvata, pacijent izrađuje ortopantomografsku rtg snimku te cbct snimku, koje su uz intraoralni pregled temelj za izradu plana terapije. Prilikom pregleda u ordinaciji pacijent se upoznaje s istim, te popunjava formulare o općem zdravstveno stanju i potpisuje pristanak na operativni zahvat. Nakon određivanja termina za izvođenje zahvata, pacijentu se dodjeljuje i prethodni termin za temeljito čišćenje mekih i tvrdih naslaga , u razmaku ne većem od 7 dana. Također, pacijentu se uvodi i antiseptivna terapija u obliku tekućine za ispiranje usne šupljine. Prije samog zahvata pacijent prima standardnu premedikaciju koja se sastoji od antibiotika, anksiolitika te analgetika.

OPORAVAK

Oporavak nakon zahvata je redovno bez većih tegoba. Pacijent može osjećati blaže bolove ili napetost od šavova ( ukoliko su postavljani ), što se ublažava lijekovima protiv bolova. Pacijentu se preporuča pothlađivanje regije zahvata zbog smanjenja bolnosti te eventualnog oteknuća. Prilikom svih operativnih zahvata koji se izvode u našem centru, koriste se hormoni rasta izdvojeni iz pacijentove krvi, s ciljem bržeg cijeljenja te smanjenja postoperativnih tegoba.

IZVOĐENJE

Izvođenjem ovog zahvata početno neprihvatljivu regiju pretvaramo u kvalitetno ležište implantata te osiguravamo dugoročnu stabilnost istog. 

KOMPLIKACIJE

Najčešća komplikacija ovog zahvata je perforacija Schneiderove membrane ( sluznice kojom su obloženi sinusi) . Kako je njena debljina ponekad i samo 0.2 milimetra, a njen elasticitet se smanjuje s godinama i kod pušača, potrebno je biti vrlo oprezan prilikom manipuliranja. Ukoliko se dogodi perforacija, zahvat se odgađa za 2 mjeseca, ili se pristupa dizanju sinusa metodom lateralnog prozora. Osim ove komplikacije, može doći i do infekcije, oteknuća te blažih bolova.

REZERVIRAJTE TERMIN PREGLEDA ODMAH

Zatražite svoj termin pregleda, konzultacija ili zahvata online.

IMATE PITANJA ZA DR. ĐUKIĆA?

Imate dodatnih pitanja? Direktno pitajte dr. Đukića što vas zanima.