Eksterni sinus lift - metoda postraničnog prozora

Ukoliko prilikom planiranja implantoloških zahvata u gornjoj čeljusti postoji uznapredovani nedostatak kosti uslijed širenja sinusa, pristupa se dizanju dna sinusa metodom postraničnog prozora. Oseotomijom (uklanjanjem kosti) na bočnom dijelu sinusa se pristupa Schneiderovoj membrani (sluznici sinusa), te ju se odiže. Dobiveni prostor se ispunjava smjesom dobivenom od umjetne kosti te hormona rasta izdvojenim iz pacijentove krvi. Ovisno o debljini kosti na grebenu, može se istovremeno postaviti željeni broj implantata kako bi srasli s novostvorenom kosti.

PRIPREMA

U pripremi zahvata, pacijent izrađuje ortopantomografsku rtg snimku te cbct snimku, koje su uz intraoralni pregled temelj za izradu plana terapije. Prilikom pregleda u ordinaciji pacijent se upoznaje s istim, te popunjava formulare o općem zdravstveno stanju i potpisuje pristanak na operativni zahvat. Nakon određivanja termina za izvođenje zahvata, pacijentu se dodjeljuje i prethodni termin za temeljito čišćenje mekih i tvrdih naslaga , u razmaku ne većem od 7 dana. Također, pacijentu se uvodi i antiseptivna terapija u obliku tekućine za ispiranje usne šupljine. Prije samog zahvata pacijent prima standardnu premedikaciju koja se sastoji od antibiotika, anksiolitika te analgetika.

OPORAVAK

Oporavak nakon zahvata je redovno bez većih tegoba, ali uz umjereno do jače oteknuće. Pacijent može osjećati blaže bolove ili napetost od šavova ( ukoliko su postavljani ), što se ublažava lijekovima protiv bolova. Pacijentu se preporuča pothlađivanje regije zahvata zbog smanjenja bolnosti te eventualnog oteknuća. Prilikom svih operativnih zahvata koji se izvode u našem centru, koriste se hormoni rasta izdvojeni iz pacijentove krvi, s ciljem bržeg cijeljenja te smanjenja postoperativnih tegoba.

IZVOĐENJE

Izvođenjem ovog zahvata početno neprihvatljivu regiju pretvaramo u kvalitetno ležište implantata te osiguravamo dugoročnu stabilnost istog.

KOMPLIKACIJE

Najčešća komplikacija ovog zahvata je perforacija Schneiderove membrane ( sluznice kojom su obloženi sinusi) . Kako je njena debljina ponekad i samo 0.2 milimetra, a njen elasticitet se smanjuje s godinama i kod pušača, potrebno je biti vrlo oprezan prilikom manipuliranja. Ukoliko se dogodi perforacija, zahvat se odgađa za 2 mjeseca. Osim ove komplikacije, može doći i do infekcije, oteknuća te blažih bolova.

REZERVIRAJTE TERMIN PREGLEDA ODMAH

Zatražite svoj termin pregleda, konzultacija ili zahvata online.

IMATE PITANJA ZA DR. ĐUKIĆA?

Imate dodatnih pitanja? Direktno pitajte dr. Đukića što vas zanima.